Recepten

Apfelstrudel

30 g rozijnen
2 tl citroensap
3 Jonagold appels
50 g ontbijtkoek
40 g bruine suiker
2 eidooiers
8 vellen filodeeg
1 tl kaneelpoeder
vanille ijs
zonnebloemolie
Verwarm de oven op 200 °C.
Schil en snijd de appels in blokjes. Snijd de ontbijtkoek in blokjes. Meng in een kom de appels met het citroensap, kaneelpoeder, rozijnen, bruine suiker en ontbijtkoek.
Bestrijk een vel filodeeg met olie, leg hierop een nieuw vel en bestrijk deze ook met olie. Ga zo door totdat er vier vellen bovenop elkaar liggen. Verdeel de helft van het appelmengsel over het filodeeg. Laat 4 cm van de randen vrij. Bestrijk het uiteinde van de lange zijde met eigeel. Rol het filodeeg voorzichtig op en druk goed aan achter de vulling.
Bestrijk de binnenkant van de uiteindes met eigeel en vouw beide kanten dicht. Bestrijk de bovenkant van de apfelstrudel in met eigeel.
Herhaal dit met het resterende filodeeg en appelmengsel.
Bak de apfelstrudels op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.
Snijd de apfelstrudels in stukken en serveer met vanille ijs
Tip: Filodeeg droogt snel uit. Laat daarom het filodeeg in de verpakking of onder een vochtige theedoek ontdooien.


Snert

Ingrediënten voor ongeveer 3 liter soep
(6-12 personen)
500 gram spliterwten
1 stuk hamschijf (met bot dus) van 500 gram,
spareribs, of twee varkenspootjes
100 gram ontbijtspek of zuurkoolspek aan
één stuk, liefst met zwoerd
1 rookworst
2 flinke uien
1 winterwortel
2 preien
1 knolselderie
2 aardappelen
1 bos bladselderie
peper en zout naar smaak
2 liter water om te beginnen
brood en eventueel katenspek in plakjes
Bereiding
Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Ze hoeven niet te weken.
Breng ruim water aan de kook, doe de erwten erin, met hamschijf en spek. Breng
opnieuw aan de kook, schuim af. Blijft het kookvocht erg troebel, schep dan
eventueel na enkele minuten vlees en erwten uit de pan, en zet opnieuw op met
schoon water. De rookworst gaat nog niet in de pan.
Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken bereid je de groenten voor: snijd de
schil van de knolselderie, schil de aardappelen, en snijd knolselderie en aardappelen
in blokjes.Schil of schrap de winterwortel schoon, halveer hem in de lengte en snijd
de halve wortels in plakjes (je krijgt dus halve cirkels). Snijd de preien in de lengte
kruiselings in zodat je kwasten krijgt. Spoel die schoon onder de kraan, laat uitlekken,
en snijd in stukken van ongeveer een halve centimeter. Schil de uien en snipper ze
grof.
Doe de schoongemaakte groenten in de pan, en verhit op laag vuur totdat de erwten
gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stukkoken). Haal het vlees uit
de pan, verwijder botten of botjes en eventueel kraakbeen, en snijd het fijn. Haal het
zwoerd van het spek als dat eraan zit, snijd het spek in blokjes. Doe het vlees terug
in de pan. Was de bladselderie, knip de blaadjes grof met een schaar.Op het laatst
wordt de rookworst in de erwtensoep verwarmd (een kwartiertje), en gaat de
bladselderie erdoor. Proef, maak op smaak af met peper en zout.
En daar hoort natuurlijk Roggebrood bij.


Broodpudding
Verwarm de oven voor op 170 ºC. Smelt de boter. Breek het stokbrood in stukken. Meng het brood met de melk, suiker, vanillesuiker, kokos, het ei en de gesmolten boter. Meng samen tot een smeuïge massa. Verdeel het mengsel in de ingevette ovenschaal(tjes) en bak in circa 1 uur goudbruin.

Whiskeysaus
Smelt voor de saus de boter met de suiker al roerend in een pan. Meng de eidooiers met de whisky en voeg al roerend toe aan de het botermengsel. Laat de saus binden maar niet koken. Serveer de saus bij de warme pudding.


Vrolijke clubsandwich

(Voor 4 personen)
Ingrediënten
12 sneetjes bruin casinobrood
4 geroosterde paprika’s uit pot, uitgelekt
2 eetlepels tomatenketchup
handje veldsla
4 plakjes kipfilet (vleeswaar)
100 g eiersalade
1 eetlepel bieslook
1/2 komkommer in plakjes
16 satéstokjes
zout en peper
Bereiding
Rooster de sneetjes brood. Pureer de paprika’s in de blender met de tomatenketchup tot een dikke saus. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Bestrijk 4 sneetjes met deze paprikapuree en verdeel de veldsla erover. Vouw de plakjes kipfilet losjes dubbel en leg ze losjes op de veldsla. Bestrijk 4 andere sneetjes met eiersalade en strooi de bieslook erover. Leg de plakjes komkommer erop. Leg deze sneetjes op de sneetjes met paprikapuree en dek ze af met de laatste sneetjes. Druk de stapeltjes iets aan en snijd ze dan met een groot, glad mes diagonaal in vieren. Steek door elk stapeltje een satéstokje en zet ze op de borden.

Bereidingstijd: 15 minuten


Tomaten gevuld met broodsalade

(Voor 4 personen)
Ingrediënten
4 dikke sneden oud wit of bruin vloerbrood
1 gele paprika
6 grote vleestomaten (doorsnede 8-10 cm)
1 stengel bleekselderij, in boogjes
1 bosuitje, in dunne ringetjes
4 ansjovisfilets, in reepjes
1 eetlepel kappertjes
1 teentje knoflook, geperst
1 eetlepel rode wijnazijn
4-5 eetlepels geurige olijfolie
versgemalen zwarte peper
50 g rucola
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 °C. Rooster de paprika in de oven tot het vel donkerbruin is. Leg de paprika in een kom en laat hem afgedekt 10 minuten staan. Scheur het brood in stukjes, verdeel ze over de bakplaat en laat ze in de uitgeschakelde oven drogen. Snijd het kapje van de bolle kant van 4 vleestomaten en hol de tomaten uit. Laat deze tomaten omgekeerd uitlekken op keukenpapier. Laat het uitholsel en de andere tomaten in stukken in een zeef boven een kom uitlekken. Verwijder het vel en de zaadjes van de paprika’s en snijd de paprika in stukjes. Schep in een schaal de paprika, bleekselderij, bosui, ansjovis, kappertjes en het brood door elkaar. Druk de stukken tomaat in de zeef goed aan en pak de mooie stukken tomaat zonder de zaadjes eruit en schep die door het broodmengsel. Klop het tomatenvocht met de knoflook, azijn, olijfolie en peper naar smaak tot een dressing. Schep de dressing door de salade en laat de salade nog een half uur staan. Vul de vleestomaten royaal met salade en zet ze elk op een bord. Verdeel de rucola eromheen. Geef eventueel de rest van de salade erbij.

Bereidingstijd: 30 minuten + 1 uur wachten


Spinazie-broodschotel

(Voor 4 personen)
Ingrediënten
6 sneetjes tijgerbrood of meergranenbrood
2 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt
600 g panklare spinazie
100 g half gedroogde tomaatpartjes
versgemalen zwarte peper
2 bollen mozzarella, in plakken
100 g Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de olijfolie in een wok en fruit de knoflook zachtjes. Voeg de spinazie hand voor hand toe en laat de blaadjes al omscheppend slinken. Schep tot slot de tomaatjes erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
Doe de spinazie over in een lage ovenschaal en verdeel de mozzarella erover. Maal er nog wat peper boven. Snijd de sneetjes brood diagonaal in vieren en leg de puntjes dakpansgewijs op de spinazie. Strooi de Parmezaanse kaas erop en druppel er nog wat olijfolie over.
Laat de spinazie-broodschotel in de oven in 20-25 minuten door en door heet worden en goudbruin kleuren.

Bereidingstijd: 20 minuten + 20-25 minuten in de oven


Fries roggebrood toetje

(4 personen)
Ingrediënten
3 sneetjes donker roggebrood
1 pak diepvries bosvruchten (300 g)
1 zakje vanillesuiker
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 bak vanillekwark (450 g)

Bereiding
Laat het fruit in ca. 1 uur ontdooien. Schenk het vocht eraf en schep de vanillesuiker door het fruit. Schep het fruit in vier hoge coupes (of in een glazen schaal). Verkruimel de sneetjes roggebrood en meng de kruimels met de basterdsuiker. Schep het roggebroodmengsel op het fruit en strijk de vanillekwark erover uit. Laat het toetje in de koelkast in minstens een uur door en door koud worden.
Bereidingstijd: ca. 15 minuten


Roggebrood-sandwich met gorgonzola

(1 persoon)
Ingrediënten
2 sneetjes donker roggebrood
yogonaise
1 eetlepel bieslook
1 plak gorgonzola van 25 g
1/4 rode paprika, in flinterdunne reepjes
Bereiding
Besmeer de sneetjes roggebrood dun met yogonaise en strooi de bieslook erover. Leg de gorgonzola op een sneetje. Verdeel de reepjes paprika erover en leg het andere sneetje met de bieslookkant naar beneden erop. Snijd de sandwich diagonaal door.


Bakkerij Kok vof
Hoofdstraat oost 36
8391 AW  NOORDWOLDE

Heeft u vragen?
Bel 0561 - 43 12 97 of stuur ons een e-mail of bericht.

Uiterste besteltijd
Bestellingen voor maandag kunnen vandaag uiterlijk tot 23:30 geplaatst worden.

Veilig betalen met iDeal  

Blijf op de hoogte